Paketnamn

Vi ville ha vackra och fina paketnamn som samtidigt höjer kvinnor och vad är då bättre än paketnamn av grekiska gudinnor?

Nedan kan du läsa kort om gudinnorna som vi valt basera våra paket namn på.

Texterna kommer från https://www.mytologi.nu

Nike (lilla paketet)

Nike är segerns gudinna och tillbads främst av idrottsmän under antikens Grekland. Som segerns gudinna övervakade hon både tävlingar och strider. I det militäriskt inriktade romerska riket hade hennes motsvarighet Victoria stor betydelse för krigarna.

Hon hade tre syskon: Kratos (Styrkan), Bie (Kraften) och Zelos (Ivern). När kampen mot titanerna pågick stod Nike och hennes syskon på de Olympiska gudarnas sida och sedan dess fungerade dem som vakter vid Zeus sida.

Nike brukade avbildas med vingar på ryggen och en segerkrans i ena handen. Det finns särskilt en staty föreställande Nike som är ett känt konstobjekt och som fått namnet Nike från Samothrake eftersom marmorskulpturen hittades på denna ö.

Hera (mellan paketet)

Hera var drottning på Olympen och make till Zeus. Tillsammans fick de fyra barn: Ares, Hefaistos, Eileithyia (barnafödandets gudinna) och Hebe (ungdomens gudinna).

Som Zeus maka är Hera förekommande i otaliga historier som bottnar i svartsjuka mot den ständigt otrogna maken. Hon framställs då ofta som avundsjuk, lömsk och hämndlysten. Då hennes agerande inte hade sin upprinnelse och orsak i Zeus många otrohetsförbindelser kunde det gälla rivalitet med andra gudinnor eller dödliga kvinnor.

Hennes verksamhetsområde är äktenskapet och kvinnans olika livsfaser. Därför var det också kvinnor som tillbad gudinnan. 

Heras attribut är en spira eller krona samt en påfågel. Hon namnges ibland som Dione. Kultplatser inklusive ett av Heratemplen fanns bland annat på Samos där hon enligt en sägnen också ska ha fötts (andra källor anger Argos som födelseorten och även där finns en kultplats).

Gaia (stora paketet)

I världens uppkomst enligt grekiska mytologi är Gaia Moder Jord och barn till Chaos, världsalltet. Gaia födde sedan på egen hand Uranos (Himmelen) och Pontos (Havet). Med hjälp av regnet från himmelen skapade hon grönska på jorden samt alla djur.

Uranos skulle bli hennes make och tillsammans fick de söner och döttrar i flera omgångar, vilka huvudsakligen utgjorde cykloperna och titanerna.