Levererar inom hela Sverige

Nattljusolja 9% GLA kallpressad 30 ml (Eko)

Nattljusolja 9% GLA kallpressad 30 ml (Eko)

Ordinarie pris
77 SEK
Försäljningspris
77 SEK
Ordinarie pris
Tillfälligt slutsåld
Enhetspris
per 
Skatt ingår. Fraktberäknas i kassan.

Nattljusolja kallpressad ekologisk(GLA): rik på den ovanliga fettsyran omega 7! Denna olja från Crearome används främst som kosttillskott i stället för olika kapslar som finns på marknaden, men är naturligtvis även bra att använda i hudvårdsprodukter. Dosera 1,5-2 ml per dag. Jättenattljusolja tillhör dunörtsväxterna. Det är en ettårig växt, och har sitt ursprung i Nordamerika, där den växter vilt. Den kom till Europa på 1700-talet, och växter numera vilt även i Mellaneuropa. Nattljusoljan ses som en ganska allmän växt i våra svenska trädgårdar – den självsår sig mycket lätt och egenutvecklar vackra, gula blommor som bara lever en dag.

Nattljusblomman är som vackrast på kvällen, därav sitt namn. Nattljus odlas kommersiellt i Storbritannien och i en del andra länder, som Kina. Kina är den största producenten av nattljusfröer. Fröerna utvecklas efter blomningen. De innehåller 25% olja, som är rik på fleromättade fettsyror – speciellt gammalinolensyra (GLA). Man framställer oljan på flera olika sätt:

1. Kallpressning – är att föredra vid invärtes bruk, men ger färg och doft till kosmetiska produkter.
2. Kallpressning/deodorisering – används oftast i naturkosmetiska produkter och för invärtes bruk.
3. CO2-extraktion – används som punkt två.
4. Varmpressning, extraktion med lösningsmedel och en efterföljande raffinering – är det framtagningssätt som är standard för nattljusoljan. Denna olja blir mer hållbar genom raffineringen, men då också mindre aktiv. Den används i annan kosmetik än naturkosmetik, och ibland även i preparat för invärtes bruk. Läs mer om GLA under gurkör tsoljan, som är ganska lik nattljusolja, men som innehåller dubbelt så mycket GLA.

Nästan alla tester och rapporter på GLA är dock gjorda på nattljusoljan. Glöm inte antioxidant... Liksom gurkörtsolja, är nattljusolja också en känslig olja. Den bör alltid tillsättas antioxidanter och förvaras i mörka flaskor i kylskåp. Vill man använda ren nattljusolja invärtes kan man naturligtvis ta ren olja, istället för de kapslar som finns på marknaden. Detta blir oftast mycket billigare.

Info om nattljusolja 

Nattljusoljan tillhör dunörtsväxterna. Den är ettårig, och har sitt ursprung i Nordamerika, där den växter vilt. Den kom till Europa på 1700-talet, och växter numera vilt även i Mellaneuropa. Nattljus är en ganska allmän växt i våra svenska trädgårdar – den självsår sig mycket lätt. Den utvecklar vackra, gula blommor som bara lever en dag. Blomman är som vackrast på kvällen, därav sitt namn

Nattljusolja är bra för: hjälper hudens celler att bli stabila och starka. Oljan används vid eksem, psoriasis och problem vid torr hud (hud som fjällar, är röd och kliar). Sitter du vid en dator hela dagarna, är nattljusoljan bra för dig. Den passar fint på livlös hud som saknar elasticitet, och i en rynkhämmande creme för ansiktet – för att förebygga hudens åldringsprocess. Har du mjällproblem, skall du testa nattljusolja.

Recept Ansiktsolja vid skärmuttorkning

Många sitter framför datorer idag. Huden blir uttorkad. Den här oljan ger ansiktet återfettning. Använd gärna flera gånger om dagen.

Ingredienser:
• 43 ml tistelolja
• 40 ml macadamiolja
• 10 ml nattljusolja
• 5 g kokosfett
• 2 ml E-vitamin

INCI-namn: Oenothera biennis

Fettsyresammansättning

Palmitinsyra C16:0....................6%
Stearinsyra C18:0..................1,5%
Oljesyra C18:1...........................8%
Linolsyra C18:2.......................73%
Alfalinolensyra C18:3..........0,2%
Gammalinolensyra C18:3 .................10%
Andra fettsyror..........................1%

Stelningspunkt -10C

Vissa fettsyror i oljorna kan stelna helt eller delvis i lägre temperaturer, t.ex vid förvaring i kylskåp eller i transport vintertid. Lägg i vattenbad eller vid ett element för att dom ska smälta. Detta påverkar inte oljans kvalite eller egenskaper.