VAL AV KAPSLAR

Den försiktiga metoden - TCM (kapslar)
Moderkakan ångkokas först med eller utan värmande örter och eterisk olja, detta väljer du själv. Sedan torkas den och mals ned till ett fint pulver. Pulvret fylls i kapslar som du sedan konsumerar. Känd för att ge dig en lugn och harmonisk balansering av dina hormoner.

 • Myrra (eterisk olja) - Renande, lugnande, används för att behandla blödning.
 • Frankincense (eterisk olja) - Främjar celliulär hälsa, stödjer immunsystemet, regenerativ.
 • Citron - Ger energi, upplyftande, antiseptisk.
 • Chili - Värmande, ger energi och ökat blodflöde, neutraliserar syra.
 • Ingefära - Värmande, doftande, antiinflammatorisk, reducerar muskelsmärta.

Mängd: ca 115-180 kapslar

Den råa metoden (kapslar)
Är precis likadan som den försiktga metoden men ångkokas aldrig utan torkas bara. Den råa metoden är mer potent än den försiktiga metoden och ger fler kapslar. Denna metod är känd för att ge kraftfull energi. Har du problematik med ångest, insomningsvårigheter, hyperaktivitet eller är känslig mot koffein avråds du denna metod, välj istället den försiktiga metoden.

Mängd: ca 180-250 kapslar

Pulver
Är det pulver som skapas i den försiktiga eller råa metoden men läggs aldrig i kapslar. Pulvret läggs i en liten burk som du själv kan strö/dosera över mat eller ha i smoothies. Detta rekommenderas framförallt för dem som inte kan svälja tabletter. 

TILLBEHÖR

Tinktur
Liten rå bit av moderkakan läggs i ren alkohol där den sedan löses upp. Tinkturen får längst hållbarhet av alla metoder. Du använder tinkturen vid mens, klimakteriebesvär eller åt annan kvinna med samma problem i biologiskt led.

Mängd: I paketen är flaskorna 100 ml styck.

RÅ - Smoothies
Sandra gör iordning bitarna för dig och du får recept på smoothies. Den mest potenta metoden då moderkakan inte utsätts för någon typ av upphettning. De första bitarna hålls i kylskåp i 5 dagar, resterande bitar fryses ned. Tydliga anvisningar och information kommer tillsammans med recept på goda smoothies. Resten av moderkakan kapslas in. Råa bitar är enbart möjligt vid hemfödslar och då jag är med som doula av den anledning att bitarna bör konsumeras omgående. 

Frystorkade bitar - Smoothies
Precis som ovan men bitarna frystorkas och konsumeras sedan i smoothies. Likadant som de råa bitarna, lite mindre potent men säkerhställer att bitarna inte hinner bli dåliga innan du får tillbaka dem igen. 

Salva
Salva kan göras med rå moderkaka eller moderkakspulver. Med rå moderkaka är den mest potent men har bara en hållbarhet i 5 dagar. Sandra gör även dessa salvor utan moderkaka i.

Salvorna kan användas till:
- Kejsarsnittsärr
- Perineala (vaginala) bristningar och hemorrojder
- Minska på solfläckar och rynkor
- Hudbristningar
- Läka ömma eller spruckna bröstvårtor från amning
- Röd bebisrumpa

Erbjuder två olika salvor: Bas salva och Svart salva både kan väljas med rå moderkaka, placenta pulver eller ingenting.

Bas salva
Detta är en utmärkt salva som ger en perfekt första hjälpen kräm för snitt och skärsår men också för att läka kejsarsnittssår, blöjutslag, solbränna och nästan alla andra hudsår. 

Svart salva
Svart Salva är mycket älskad av dem som är bekanta med den och den åtgärdar allt från förstahjälpenbehov till andra hudåkommor. Den svarta salvan absorberar toxiner och används oftast för bi-stick och snitt. Inget hem ska vara utan det.

Placentate
Möjligt vid val av den försiktiga metoden. De vätskor som blir över efter ångkokningen frys ned till iskuber. Iskuberna kan du sedan konsumera genom att lägga i te, juice eller smoothies.

Minnessak

 • Ett avtryck är ett papper som trycks mot moderkakan så att ett fint avtryck bildas. Detta kan göras naturligt med moderkakans egna färg eller tillagd färg.
 • Fotografier av moderkakan (skickas över mail).
 • Bevara navelsträngen görs genom att den torkas och bevaras på så sätt i önskad form om längd tillåter.

ANDRA ALTERNATIV

Ibland, av olika anledningar, kan man inte kapsla in moderkakan som man önskat eller så vill man hedra eller bevara moderkakan på något sätt men inte konsumera den.

Här är en sammanställning på tips för andra alternativ och lite mer information om att begrava eller plantera moderkakan.
Det finns många olika traditioner från andra kulturer att få inspiration ifrån. 

Alternativ istället för inkapsling:

 • Fotografi
 • Avtryck
 • Bevara navelsträngen
 • Läkande salva
 • Begrav moderkakan med en ceremoni
 • Plantera moderkakan
 • Halsband (minnessmycke)

 • Bränna navelsträngen vid födseln istället för att klippa med sax (cord burning)
 • Lotusfödsel

Begrava moderkakan
I vissa stamkulturer i tex Nigeria och Ghana begravs moderkakan med en fullständig begravningsritual för att erkänner att barnet och moderkakan är skapade av samma celler.

Moderkakan är den enda vägen mellan den födande och barnets fysiologiska system och att begrava barnets moderkaka i sitt hemland kan hedra denna aspekt av samband. Moderkakan är det enda organ som växer inuti ett annat organ och marken den begravs i är symboliskt och meningsfullt för många familjer.Om du känner att ditt hemlands rötter är i ett annat land än det du bor i kan det vara väldigt meningsfullt att resa dit för att begrava moderkakan där.

Kom ihåg att gräva ett hål på ca 1 meters djup för att hålla borta djur.

Plantera moderkakan
Vissa som begraver moderkakan planterar samtidigt ett träd eller blomma (vissa ätbara eller med medicinska egenskaper framförallt för graviditet/förlossning/postpartum) för att symbolisera fortsatt liv.

Exempel på växter:

 • Fjällkvanne eller Kvannerot (Angelica officinalis)
 • Ringblomma (för dåligt läkande sår och ömmande ärr, appliceras topiskt i tex en salva)
 • Slåttergubbe eller hästfibbla (Arnica vera) Dess blomma är en av de droger Medicinalstyrelsen uppmuntrade allmänheten att samla in till apoteken under andra världskriget. 
 • Rosor (eller välj en blomma/träd som blommar den månad ditt barn fötts)

Under andra världskriget köpte företag in moderkakor och sålde då det var mycket bra som näringsmedel för rosor. Detta var ett tecken på kärlek och ett ömhetsbevis.

Vissa planterar moderkakan med ett träd/blomma som blommar under barnets födelsemånad som en symbol för livscykeln - fortsatt liv.

Andra vill plantera moderkakan med en buske, blomma eller träd med medicinska egenskaper. Antingen för ”vanlig” vård för att kunna hjälpa sin familj/barn vid sår eller förkylningar. Eller så väljer man en växt med medicinska fördelar för graviditet tex hallonbuske för att kunna göra eget hallonbladste för framtida graviditeter.

Man kan frysa ned moderkakan tills den är redo att planteras eller så kan man plantera den med en radie på 3 meter vid en redan existerande planta, buske, blomma eller träd.