Vad är APGAR?

21/11/2022

Apgar är ett poängsystem som utvecklades på 50-talet i New York av Virginia Apgar och används idag världen över.⁣

Apgar används rutinmässigt vid förlossningar för att bedöma det nyfödda barnets vitalitet direkt efter födseln.⁣

När man poängsätter enligt apgar görs en utvärdering av bebisens:⁣

A - Appearance (Hudfärg)⁣
P - Pulse (Hjärtslag)⁣
G - Grimace (Retbarhet)⁣
A - Activity (Muskeltonus)⁣
R - Respiration (Andning)⁣

Detta görs med en poängsättning mellan 0-2 poäng på varje område först efter 1 min, sen efter 5 min och sen igen efter 10 min. Hög apgar, en sammanställd siffra på 7-10, visar att bebisen mår bra.⁣

Detta är ingenting som föräldrar vanligtvis lägger märke till, bebisen ligger på mammans bröst medan personal gör en visuell kontroll efter förlossningen. Men nu vet ni att personal noga övervakar er lilla bebis.

Bebisens hudfärg

Det är vanligt att bebisar har en rödaktig färg efter födseln, den röda färgen beror på eget högt blodvärde. Händer och fötter har en blåaktig färg som kan fortsätta vara det under första levnadsveckan. Detta är pågrund av omogen blodcirkulation.

Känner du oro eller har frågor om din bebis mående kontakta alltid förlossningen, BVC, Vårdguiden (liknande i din region) eller barnakuten.

Apgar skala för vattenfödsel

Det är lätt att tro att bebisar som föds på land har samma start som vattenfödda bebisar men det stämmer inte. Pågrund av flera olika fysiolgiska reflexer och mekanismer, som sker när bebisar föds, aktiveras dessa olika beroende på om bebisen föds på land eller i vatten. 

  • Det är normalt för vattenbebisar att ha en något försenad andning
  • Var tålmodig - bebisen behöver 1-2 minuter för att anpassa sig efter livet i livmodern till rummet. För sätes bebisar är det samma sak.