Användarguide förlossningspool

16/11/2023

Denna användarguide kan appliceras på alla förlossningspooler oavsett märke, om du har köpt eller hyrt en pool. 

Innan användning

Uppblåsbara pooler kräver försiktig hantering för att undvika hål, skär- och stickskador som kan orsaka läckage. När ni blåser upp poolen och placerar den på uttänkt plats, kontrollera att golvet är fritt från skador, spikar, sprickor och annat som kan råka skada poolen.
Använd inte poolen för annat än vad den är avsedd för tex låt inte barn leka i poolen eller fyll den med saker under tiden den inte används!

När ni mottar er pool

Låt poolen acklimatisera sig till rummets temperatur innan ni packar upp förlossningspoolen. Ni kan ta ut poolen ur paketet men låt den ligga i sin påse tills den nått rumstemperatur innan ni vecklar ut den. Är poolen för kall eller för varm när ni försöker sätta upp den kan det orsaka skador på förlossningspoolen.

Egenkontroll

Packa upp er hyrespool eller köpta förlossningspool så snart ni mottagit den. Det är en klok ide att kontrollera att det ni hyrt eller köpt är helt, rent och att alla tillbehör är med.

Testa uppsättning av förlossningspoolen med tillbehör minst 2 veckor innan beräknad födsel för att bekanta er med poolen. Ta även tillfället i akt att testa på olika förlossningsställningar i förlossningspoolen. Tips på förlossningsställningar finner ni här.

Lathund

  • Låt poolen nå rumstemperatur innan uppsättning
  • Testa/öva uppsättning av poolen och alla tillbehör 2 veckor innan BF
  • Lämna inte poolen 100% uppblåst, detta sliter onödigt på poolens sömmar
  • Låt poolen förvaras tom tills det är dags att använda den
  • Använd inte poolen för annat än vad den är framställd för

Placering av pool

  • Klarar golvet av poolens vikt? Hjälp.
  • Är det mysigt/avskilt på platsen ni valt?
  • Har ni el/uttag nära för tex luftpump, ljusslingor, musik?
  • Har ni möjlighet till bra ventilering i rummet ni valt?
  • Är det enkelt att fylla och tömma poolen på vatten?
  • Stödpersoner och personal rekommenderas ha åtkomst från tre sidor av förlossningspoolen vid eventuell nödsituation (lyfta ut den födande).

Förbered golvet undet förlossningspoolen med antingen en pressening, inkontinensskydd eller annat för att skydda golvet från stänk från förlossningspoolen. Vi rekommenderar starkt att lägga handdukar bredvid poolen där födande kvinnan går i och ur poolen för att undvika fallolycka!

Under användning

Utse gärna en person som blir ansvarig för förlossningspoolen under användning.

Blås upp pool

Överblås inte förlossningspoolen. Detta är den vanligaste orsaken för lufthål/punktering. Kontrollera även att poolen nått rumstemperatur innan ni blåser upp den.

  • Blås först upp golvet, detta pga ergonomiska skäl för din kropp.
  • Blåshålen har som standard två öppningar, en inre och en yttre. Den yttre öppning används då du ska blåsa upp din pool, luften hålls inne tack vare blåshålets utformning. Den inre öppningen används då du ska tömma din pool på luft.
  • Blås upp väggarna. Lägg en hand på förlossningspoolen och känn efter tills väggarna är fasta och utan rynkor. Blås inte upp väggarna helt innan linern är på plats.
  • Lägg i liner och blås upp poolen helt.
  • Nu är din pool redo att fyllas! För att undvika eventuell svaghet i poolens sömmar, ha inte varmare vatten än 39°. OBS! Vid en vattenförlossnings rekommenderas en temperatur på cirka 37-38°.
    Fyll upp till markeringen på insidan av poolen/linern, du kan reglera vattennivån efter att du gått ner i poolen.

Har din förlossningspool kamrar, liggande ringar ovanpå varandra, ska du kunna släppa ut luften ur tex mitten kammaren. Detta gör det enklare att kliva i och ur poolen. Extra fördelaktigt för personer som är kortare eller dem med bäckensmärtor. Dem andra kamrarna håller inne vattnet

Detta fungerar på förlossningspooler som tex La bassine Maxi eller en Birth pool in a box. Säkerställ att detta fungerar för just din förlossningspool. 

Fyll poolen

Hur fylla pool
Ni fyller förlossningspoolen enklast genom en ekoslang med krankopplingar som ni fäster till närmsta blandare.

Ni kan även välja att fylla förlossningspoolen manuellt antingen med hinkar ni fyller från närmsta blandare eller koka upp vatten på spisen i stora kastruller. Det kan vara att föredra om ens varmvattenberedare inte klarar av den mängden varmvatten som behövs.

När fylla pool
Står förlossningspoolen med varmt vatten längre än i 24 timmar påbörjas bakterietillväxt. Bakterierna lämnar poolen med kondens/avdunstning vilket gör att bakterierna senare är i hela rummet som andas in av människor som befinner sig där. Det kan ge lätt förkylning, rinnande näsa, kliande ögon för vuxna men för ett nyfött barn med ett outvecklat immunsystem så finns risken för Legionella pneumonia (svår lunginflammation).

Fyll gärna förlossningspoolen i aktiv fas. Rekommendation är att byta vattnet var 12:e timme.

Behåll värme

För närvarande finns det ingen säker värmare som kan värma upp förlossningspooler utan att smälta förlossningspoolens plast.

Vi rekommenderar ett värmelock för att behålla varmvatten. I ett rum vid 25°C sjunker temperaturen ca 1°C per timme. Man kan även använda hinkar genom att tömma förlossningspoolen på kallt vatten och sedan fylla på med nytt varmt vatten alternativt uppkokat vatten i kastruller/vattenkokare.

Efter användning

Töm poolen på vatten

Det finns lite olika sätt att tömma förlossningspoolen på vatten:

  • Vattenpump och slang
  • Hinkar
  • Slanga vatten

Vattenpump och slang
Ska ni tömma förlossningspoolen med vattenpump börjar ni först med att använda en håv för att få bort eventuella rester som hår, fosterhinnor, koagulerat blod och avföring som kommit i vattnet under förlossningen. Detta för att det annars kan skapa stopp i vattenpumpens insug. Därefter kan du tömma vattnet med hjälp av vattenpumpen ihop med vattenslang plus krankopplingar.

En vattenpump tömmer poolen snabbt och effektivt men kom ihåg att om vatten blir utpumpat i en uppåtgående position till tex ett handfat krävs mer arbete av pumpen och det tar längre tid. Därför rekommenderas, om möjligt, att poolen blir tömd i ett avlopp/golvbrunn "nedåt".

Hinkar
Alternativt kan ni tömma vattnet från förlossningspoolen manuellt genom att fylla hinkar med vatten och tömma i närmsta avlopp. Detta är ett relativt tidskrävande och tungt arbete.

Slanga vatten
Vill ni använda er av "slangtricket" behöver ni bara en slang som ni stoppar ned i förlossningspoolens vatten samtidigt som ni suger på andra änden av slangen. Genom denna teknik uppstår ett vakuum som gör att vattnet snart kommer rinna igenom slangen så att ni kan tömma det i närmsta avlopp, gärna nedåtgående.

Avslutande (oberoende tömningssätt)
När det inte är mycket vatten kvar i förlossningspoolen kommer inte vattenpump, hinkar eller slang kunna tömma mer. Ta då av linern och lyft upp den så att det bildas som en "påse/pung" med de vatten som finns kvar. Gå till närmsta avlopp/badkar och gör ett snitt längst ner i botten av linern ("påsen") för att tömma ut det sista vattnet.

Linern slängs sedan i plaståtervinningen.

Rengöring pool

1. Grundrengöring för hyreskunder
När förlossningspoolen är helt tömd rengörs poolen med varmt vatten, såpa och en vanlig disktrasa. Rengör inte poolen med klorin!

Skölj sedan av förlossningspoolen med bara vatten och torka av. Låt poolen stå och torka ordentligt innan du packar ihop den. Det är viktigt att inget vatten finns kvar i springor eller liknande då detta kan bilda mögel.

2. Rengöring och desinfektion vid köpt pool
Följ grundrengöringen ovan.

Ni kan ytvdesinfektera poolen med dettol antibakteriella ytrengöringsservetter. Torka av hela poolen framförallt i oåtkomliga utrymmen så att bakterier inte fäster. Viktigt att poolen är helt torr innan ni packar ihop den i sin påse igen då fukt i väggarna kan skapa mögel.

Eftersom att världens marknad består av så pass många olika sorters ytdesinfektion kan inte leverantörer av förlossningspooler svara på vilka märken som fungerar på förlossningspoolerna eller inte.

Däremot har vi på Nordic birth ut förlossningspooler i många år där vi använder DAX ytdesinfektion plus mellan varje användare (vi har även använt 75).

Innan vi desinfekterar poolerna har kunderna själva rengjort poolen med såpa och vatten.

Vi har inte sett att våra hyrespooler tagit skada eller blivit mer slitna av att använda DAX ytdesinfektion däremot kan vi inte garantera något då våra leverantörens råd är som sagt att dem inte kan säkerställa vilka medel på marknaden som är säkra för förlossningspoolerna.

Rengöring vattenpump

Ställ ner vattenpumpen i en hink eller plastlåda med varmt vatten och klorin. Se till att vattenpumpens sugproppar får fäste i botten av hinken. Låt pumpen stå, ej inkopplad till el, i minst 10 minuter.

Ta sedan upp vattenpumpen och ta av gallret (var försiktig!) som ska förhindra smuts att ta sig in i propellern. När ni tagit av gallret sitter det oftast en mängd hår och annan smuts inuti, ta bort. Man kan enkelt rengöra här med tops eller liknande.

Sätt tillbaka delarna och låt sedan vattenpumpen stå igen i klorinbadet inkopplad till el så att pumpen spolar igenom sig själv. Vattnet bör vara tillräckligt djupt så att inte vattenpumpens stråle går allt för högt över vattenytan vilket gör att vatten sprids över hela rummet. Låt vattenpumpen gå ca 10 min.

Spola av med rent vatten, torka och förvara på uttänkt plats.

Töm poolen på luft

Det är nödvändigt att tömma poolen ordentligt på luft så att den går att få ner i sin påse igen. Är poolen inte tillräckligt tömd går påsen sönder!

  1. Öppna alla blåshål som finns på poolen, både golv och väggar. Låt poolen ligga och tömma sig själv under ca 1 timme.
  2. En liten mängd luft kommer vara kvar i insidan av poolen. Använd luftpumpen och din kroppsvikt för att få ut den sista luften.

Följ instruktionerna nedan för hur du ska vika ihop förlossningspoolen på bästa sätt. 

Packa ihop

1. Vik poolen på mitten.
2. För större pooler vik ytterligare en gång på mitten.
3. Börja rulla ihop poolen från den sidan där det inte sitter ett blåshål.
4. När poolen är ihoprullad som en kanelbulle, lägg din kroppsbikt ovanpå poolen för att få ur den allra sista luften.
5. Trä nu på säcken på ena sidan av poolen. När du fått på säcken runt poolen kan du ställa den på högkant och dra över resten av säcken. 

Pool tillbehör

Har du köpt en förlossningspool med tillbehör blir det vanligtvis bara liner, värmelock och håv (om du köpt de) som slängs. Resterande tillbehör går att återanvända. Vattenslangen går utmärkt att återanvända till att tex vattna gräsmattan eller liknande. 

Har du hyrt en förlossningspool kontrollera med din uthyrare vad som ska slängas och skickas tillbaka. Detta skiljer sig mellan olika uthyrare. Om födseln var så snabb att du inte hann använda engångstillbehören kontakta uthyraren och fråga om deras policy gällande oöppnade engångsprodukter. Vissa erbjuder en återbetalning om samtliga produkter är oöppnade.