Nybörjarguide yoni ägg

01/01/2022

Missa inte tidigare blogginlägg Yoni ägg.

När du fått hem ditt yoni ägg vill du göra en kontroll att ägget är helt och fint.

Ädelstenar är ömtåliga så det är viktigt att fortsätta inspektera din ädelsten före varje användning:
Fläckar

Om du märker en fläck på din ädelsten bör du inspektera den för att säkerställa att den inte utgör någon risk.

Ytrepor är ganska vanliga med många ädelstenar. Så länge det inte finns en vass kant anses din ädelsten vara säker att använda.

Sprickor på din ädelsten kan äventyra integriteten hos din ädelsten och bör inte användas internt. Om sprickan är stor och löper längs och runt ädelstenen kan detta vara ett tecken på "klyvning" och är ett område där din sten kan gå sönder på mitten.

Inre frakturer är vanligare inom vissa ädelstensfamiljer. Om du märker en intern fraktur i din ädelsten vill du se till att den inte går upp till ytan.

Inneslutningar är naturliga föroreningar som finns i ädelstenarna och utvecklas medan stenen bearbetas i naturens livmoder. Dessa "märken" är förseglade i ädelstenen och hindrar inte användningen av ädelstenen.

När ska man inte använda yoni ägg?

  • Om du har några aktuella medicinska tillstånd bör du rådfråga din läkare innan du använder yoni ägg.
  • Kvinnor som är gravida bör avstå från att använda yoni ägg (om inte läkare sagt annat).
  • Kvinnor som har en spiral på plats bör avstå från att använda yoni ägg.

När får man börja använda yoni ägg efter förlossning?

Tumregeln är att när din läkare eller barnmorska ger dig ok att börja ha samlag igen kan du börja använda ditt yoni ägg. Du vill låta din livmoder läka helt innan du börjar vitalisera den. Detta gäller både vid vaginala- och kejsarfödslar.

Fysisk rengöring

När du kontrollerat ditt yoni ägg bör du ge det en grundlig rengöring. Rengör ditt ägg i varmt vatten (ej kokande) med en lätt, icke-hård tvål. Torka sedan även det lilla borrade hålet.

Det är viktigt att rengöra din ädelsten ordentligt efter varje användning för att bevara stenen och undvika bakterietillväxt. 

Koka - och/eller frys aldrig ner din ädelsten, detta kan orsaka sprickor och förstöra ditt ägg.

Spirituell rengöring

Yoni ägg går långt utöver att enbart stärka och tona din yoni. För att få ut så mycket som möjligt av din yoni äggresa kan du även rena, ladda och connecta till ditt yoni ägg innan du använder det utöver den fysiska rengöringen:

  • Rena

Att rena din yoni-pärla tar bort all kvardröjande negativ energi som den kan ha tagit upp innan den kom till dig. Ett sätt att rena ditt yoni ägg är genom att bränna salvia. Smudga ditt yoni ägg genom att bränna salvia eller Palo Santo över din kristall så att den renande röken absorberar yoni ägget och det omgivande området.

  • Ladda

När du har renat ditt yoni ägg kommer du att vilja ladda henne. En ädelsten förlorar aldrig sin energi, men det är alltid en bra idé att ge den lite extra juice.

Du kan ladda ditt yoni ägg i:

- Sol- eller månljus
Placera din ädelsten under solen eller månskenet. Låt sitta i ett par timmar eller så länge du känner att det behövs.

- Havssalt
Placera din ädelsten i en skål med havssalt och låt saltet ladda.

  • Kontakt

Du är snart redo att börja använda ditt yoni ägg, men försök först att bonda och få kontakt med ditt ägg. Sätt ord på dina avsikter för vad du vill åstadkomma på din resa, högt eller inom dig själv samtidigt som du håller kristallen mellan dina händer. Upprepa dina avsikter tills du känner att de är inställda.

Saknar du snöre?

Använd vanlig tandtråd (gärna eko, läs vad de innehåller) eller naturligt hampasnöre.

Klipp av ett snöre ca 20-25 cm och böj det på mitten. Trä in den böjda delen igenom äggets hål så att en ögla skapas på ena sidan. Trä sedan in de båda lösa ändarna på andra sidan igenom öglan.

Ett tampongsnöre är ca 13 cm långt.

Nu är du redo för att börja använda ditt yoni ägg!

Så här sätter du in ditt ägg:

Välj en trygg plats där du kan slappna av och inte blir störd/avbruten. För att skapa en avslappnande och mysig miljö; dämpa belysningen, tänd ljus och/eller rökelse, sätt på meditativ musik. Ge dig själv en kroppsmassage med valfri olja. Se till att du inte fryser och ha på dig valfri klädsel; tex klänning, kimono eller naken.

Du måste inte använda någon form av glidmedel men vill du kan du använda ekologisk kokosolja. Glidmedlet mjukar upp din yonis vävnader och gör införandet enklare.

Vill du kan du ge dig själv en sensuell massage för att värma upp kroppen och göra den redo för ditt yoni ägg. Andra masserar även brösten och sin yoni för att väcka sexuell energi. Känn in vad som känns rätt för dig.

Kom ihåg att slappna av och andas, det är inte ovanligt att kroppen spänner sig när man gör någonting nytt. Var snäll och lyhörd mot dig själv. Ta det stegvist. Skulle din yoni och kropp inte vara redo för ägget en dag - var lyhörd för detta, fråga dig vad du behöver eller välj att lägga ägget ovanpå din livmoder.

Rekommendation är att du sätter in ägget med spetsen nedåt, men båda hållen fungerar bra.

Den rundande delen kan du använda för att börja massera din yoni innan du känner att kroppen fullt ut slappnar av och är redo för att släppa in ägget.

För in ägget försiktigt, du ska aldrig trycka eller tvinga in ägget. Påminn dig själv om i vilken energi övningarna med ditt yoni ägg utförs i.

Ägget är på plats när den sitter liknande en menskopp, du ska alltså inte skjuta in ägget längst in mot livmoderhalsen liknande hur du gör när du sätter in en tampong.

Tänk om ägget försvinner eller fastnar?

Oroa dig inte, ditt yoni-ägg kan inte fastna! 

Det kan bara gå så långt som till din livmoderhals, som fungerar som en vägg och håller ägget kvar i slidkanalen.

Så här tar du ut ditt ägg:

Utan snöre
Sätt dig i en djup knäböj och tryck ut med dina slidmuskler. Om det behövs kan du använda fingrarna för att få ut yoniägget eller prova ett litet hopp upp och ner.

Med snöre
Dra försiktigt i snöret och slappna av i musklerna (låt ägget glida ut långsamt och lätt).

Rengör ditt ägg efter varje användning.
Glöm inte rengöra hålet, om ditt ägg har ett, och byt snöre efter varje användning.

Det är vanligt att man får träningsvärk efter användning med sitt yoni ägg.

Förvara ditt ägg på en säker plats till nästa användning.

Tacka dig själv för stunden du utsatt för dig, din kropp och yoni!

När kan man gå vidare till ett mindre ägg?

För dem som fött barn och är nybörjare rekommenderas ett Stort ägg. För nybörjare som inte fött barn rekommenderas ett Mellan ägg.

8 veckor är en bra tidsperiod om ägget har använts regelbundet. Därefter kan du gå över till Mellan ägget.

Mellan ägget kommer de flesta kvinnor att stanna kvar med då det är en bra storlek för regelbunden användning och för att bibehålla styrka.

Mini ägget är för kvinnor som vill dyka djupare och komma in på mer avancerade övningar. Gemstone Yoni har upptäckt att många kvinnor faktiskt aldrig byter till Mini ägget eftersom de är bekväma med Mellan storleken.