Träning med yoni ägg

06/02/2022

Missa inte mina tidigare blogginlägg Yoni ägg och Nybörjarguiden innan detta inlägg.

Yoniägg och jadeägg designades för att förbättra knipövningar genom att lägga till vikt och motstånd. För att börja använda ett yoni ägg, för in det i din vagina med den större änden in först. Om du har ett borrat yoniägg kommer spetsen med snöret att peka nedåt. När ägget är på plats kan du börja använda det!

Hur länge bör ägget vara på plats? Hur länge ska man träna?

En bra tidslängd är ca 15 minuter per pass 3 gånger i veckan med paus under menstruation. Du vill inte tära eller belasta musklerna för mycket därför behövs vilodagar. 

Vad använder man ett Yoni ägg till?

Den vanligaste användningen av yoni ägg eller jade ägg är att stärka vaginala muskler genom olika knipövningar/träningsformer:

Knipträning
Knipträningen går ut på att dra ihop och släppa dina bäckenbottenmuskler såkallade knip.
Det perfekta knipet:
Att göra dina knip korrekt är viktigt när du arbetar med ditt yoni/jadeägg. Du vill först se till att du drar ihop rätt muskler, för att göra det, dra ihop bäckenmusklerna utan att böja eller spänna magen, låren eller skinkorna. Dina bäckenbottenmuskler är som en hängmatta som håller alla dina livmoderdelar uppe och på plats. Om du har svårt att hitta dina knipmuskler, försök ligga på rygg. Se till att inte hålla andan, du ska kunna andas genom dina sammandragningar.

Tips - Ladda ner appen Tät för att få hjälp med att hitta rätt knip och flera knipövningar. I appen kan du aktivera påminnelser för din knipträning.
Appen Tät bygger på kliniskt erfarenhet och forskning.
För att hitta ditt knip tryck på Knipträna i appen sen - Prova knipen.

  • Grundläggande
    Börja med att dra ihop bäckenbottenmusklerna och håll i 5 sekunder, slappna sedan av. När du kan hålla i 5 sekunder prova längre intervaller på 10-15 sekunder. Upprepa sammandragningarna i 5 minuter per pass.
  • Snabbisen
    Dra ihop och håll i 1 sekund och slappna av. Fortsätt med 1 sekunds intervallerna i 5 minuters sessioner.
  • Kombinera
    Grundläggande och snabba för ett avancerat 5-10 minuters träningspass.

*För optimal träning, ha ditt yoni ägg i under övningarna.
Knipträning kan utföras stående, sittande eller liggande.
Om du är nybörjare och ditt yoniägg inte stannar kvar, försök att ligga på rygg medan du tränar. När du har tränat och stärkt dina muskler prova att stå upp under knipövningarna.

Avancerad knipträning
Knäböj
Stå med benen axelbrett isär, böj på knäna och sätt dig på huk. Håll i squat och börja knipa; klämma och släpp.
Utfallsposition
Stå med benet framför det andra och böj knäna i utfallsposition. Håll utfallet och börja knipa; klämma och släpp.

Motståndsträning
Denna övning kan endast göras med ett borrat yoniägg. Fäst ett snöre i ägget, börja utföra knipövningarna.

Ge ditt yoni-ägg lätta drag under sammandragnings- och klämfasen för att skapa motstånd. Dra inte så hårt att ägget tas bort från slidan. 

Vaginal styrketräning
I likhet med konceptet motståndsträning, är processen med vaginal styrketräning exakt samma koncept för att göra dina knipövningar, förutom att du har lagt till vikt/motstånd.

Fäst vikten på ditt yoniägg med ett kraftigt snöre som hampa eller tandtråd. Stå med fötterna axelbrett isär, för in ditt yoniägg och håll i vikten med handen tills yoniägget är på plats inuti dig. Släpp sedan försiktigt vikten så att den hänger mellan dina ben. Börja dina knip genom att lyfta och klämma bäckenbotten, använd slidan, perineum och anus samtidigt.

  • Använd inte tunga vikter eftersom det kan belasta din bäckenbotten negativt. Gemstone yoni rekommenderar att du använder ett annat yoni-ägg som vikt eller något som inte väger mer än 140 gram.

Yoni yoga
Yoni Yoga ökar i popularitet och är ett bra sätt för dig att få mer intim och spirituell kontakt med dig själv.
En koppling av fysiska, mentala och andliga övningar med fokus på din bäckenbotten. Yoni Yoga används för att stärka, läka och främja ett hälsosamt livmoderutrymme, samt för att utöka medvetenheten och förbinda sig med feminin energi samtidigt som man överlämnar sig till ögonblicket, låter en vara närvarande med sig själv, aktiverar Shakti och trycker igenom alla block.
Yoni yoga kan göras med eller utan ett yoniägg. Genom att använda ett yoniägg under din träning kommer du att få en djupare fysisk träning och djupare andligt arbete genom att aktivera de metafysiska energierna. Om du väljer att använda ditt yoni-ägg, fokusera på att dra ihop och släppa dina bäckenbottenmuskler (kniper) samtidigt som du andas i dina poser.

Under varje yogapose - koncentrera dig på djup kontrollerad andning samtidigt som du skapar ett medvetet fokus till ditt livmoderutrymme.

Lägg till 1-2 knip under varje pose. Fokusera på mer bäckencentrerade yogarörelser. Nedan följer ett par yoga ställningar:
Bridge pose (Se video 1. Tid: 12.50)
Börja med att lägga dig på rygg med böjda knän och fötterna på golvet. Sträck ut armarna längs golvet, handflatorna platta. Andas in medan du lyfter dina höfter mot taket medan du gör ett knip. Håll i upp till en minut. Slappna av i bäckenbotten och andas ut när du sakta kommer ner. Upprepa för önskade reps.
Wall pose
Börja med att ligga på rygg med benen ihoptryckta platt mot väggen. Andas in och låt dina ben falla ut åt sidorna så att de gör en "V"-form medan du samtidigt utför ett knip. Andas ut och för ihop benen igen samtidigt som du slappnar av i bäckenbotten. Upprepa för önskade reps.
Frog pose
Börja på händer och knän (bordsposition).
Gå med knäna så långt ifrån varandra som de bekvämt går (du bör känna en djup sträckning i höfterna men inte smärta!).
Andas in och förläng ryggraden och överkroppen medan du kniper. Andas ut för att slappna av i ryggraden och bäckenbotten. Upprepa för önskade reps.

Tips - om du är nybörjare och ny till yoga; sök på youtube för att få mer djupgående beskrivning och hur den utförs.
Squat pose (Se video 2. Tid: 13.12)
Börja med benen axelbrett isär. Sätt dig på huk så långt du bekvämt kan gå. Ju djupare desto bättre. Håll denna position medan du drar ihop och slappnar av dina bäckenbottenmuskler. Detta är också bra för att träna vaginal styrketräning. Upprepa övningen för önskade reps.
Gemstone Yoni har skapat tre klasser för nybörjare till avancerad yoni yoga. För dig som vill ha en mer beskrivande klass och stöd än texterna och bilderna ovan. Obs! Filmerna är på engelska.
Se nedan:

Video 1: Yoni yoga Beginners Flow (Nybörjare) TITTA HÄR

Video 2: Yoni Yoga Intermediate Flow (Mellan) TITTA HÄR

Video 3: Yoni Yoga Advanced Flow (Avancerad) TITTA HÄR


Du kan också använda ditt yoni ägg...

Meditera
Använd yoni ägget för att meditera, håll henne i dina händer, inuti din vagina, ovanpå din livmoder eller var du än känner att hon behövs. Börja slappna av, rensa ditt sinne och få kontakt med ditt andliga jag. Låt energierna flöda genom ditt yon iägg och dig själv. 

Ha sex med henne
Detta görs bäst med ett mindre ägg. Sätt in ditt yoni ägg, få henne i en bekväm position. Försök att knuffa upp henne i g-punktsområdet. Lek och njut av nöjet hon ger.

! Var försiktig så att inte yoni ägget träffar livmoderhalsen med för hårt tryck vilket kan orsaka smärta eller blåmärken !

Yoni andas
Anslut till din yoni och sexuella energi.

Sätt in ditt yoni ägg i slidan eller håll ditt yoni ägg på livmodern, börja andas in och andas ut med ditt sinne och kropp fokuserade på din yoni. Samtidigt som du andas in, knip dina slidmuskler, vid utandningen släpp dina slidmuskler. Se till att vara synkroniserad med dina knip och andetag.

Använd denna tid för att fokusera på dig, din kropp, sexuella energi och att ta fram din feminina energi.