Uppsättning förlossningspool

11/10/2022

Denna text är gjord för privatpersoner som köpt eller hyrt en förlossningspool.

Förhoppningen är att detta inlägg ska göra processen lite enklare och att reda ut vanliga frågetecken innan ni bokar eller köper en förlossningspool.

Kom ihåg!
De flesta förlossningspooler kommer i olika utformning tex personlig eller professionell. Personlig är för privat användning, professionell är för flergångsanvändning tex på förlossningsavdelning eller vid uthyrning där förlossningspoolen kommer utsättas för mer slitage och är därför tillverkade i tjockare material. 

Innan bokning eller köp, kontrollera:

1. Bärighet

Vissa är orolig över att förlossningspoolens vikt kommer bli för tung för ens hus eller lägenhet. Detta skiljer sig självklart från hem till hem men här kommer en formel ni kan utgå ifrån:

Poolens belastning blir cirka 400 kg per kvadratmeter (inklusive vatten och du som födande).Standard vid bygge av bostadshus är att kunna belasta varje kvadratmeter med 200 kg. Därför ska inte en punktbelastning med 400 kg per kvadratmeter vara ett problem. För att kunna göra en mer exakt beräkningen behöver man veta vad huset står på, tex betongplatta, krypgrund osv.

2. Utrymme

Har ni plats för förlossningspoolen i ert hem eller på sjukhuset?

Se över förlossningspoolerna och jämför deras mått. Se även till att platsen ni tänkt ha förlossningspoolen på klarar av bärigheten och är relativt nära både avlopp och blandare (vattenkran) för att kunna fylla och tömma effektivt.

3. Vattenmängd

  1. Klarar ert hushåll/sjukhuset av att leverera den mängd vatten som behövs?

  2. Hur mycket varmvatten har ni?

  3. Om ni är hemma: Ett alternativ är att koka upp kastruller/vattenkokare med vatten om ni inte har tillräckligt med varmvatten. Obs! Vid vattenfödsel rekommenderas varmvatten runt 37-38 grader

Genomgång av tillbehör

Tillbehör som krävs:

  • Luftpump
  • Liner

Valfria tillbehör:

  • Värmelock
  • Håv
  • Vattenpump
  • Spegel (se själv/andra under födseln)
  • Eko slang + krankopplingar
  • Termometer (kontrollera vattnets temperatur)
  • Pressening/inkontinensskydd
  • Små handdukar (blöta, kalla i panna/nacke)

Liner

Liner är ett engångsskydd som läggs i förlossningspoolen för att minska risken för infektion- och blodsmitta mellan användare av samma förlossningspool. Linern underlättar även rengöringen efter förlossningspoolen använts.

Utan liner kommer eventuellt din förlossningspool få fläckar som inte går att tvätta bort.

Liner är en engångsprodukt och ska inte återanvändas!

Har du köpt en förlossningspool för privat användning är inte liner ett måste om bara du ska använda förlossningspoolen. Men vill du att någon annan familjemedlem eller vän också ska använda poolen eller om ni vill sälja vidare den måste liner användas.

Liner är självklart ett måste i förlossningspooler för uthyrning.

Luftpump

Du måste ha en luftpump för att blåsa upp din förlossningspool, det går inte att göra manuellt tex med munnen. Det ska gärna vara en luftpump med tre olika storlekar på munstyckena samt ett ut- och inblås.

Du använder luftpumpen för att fylla förlossningspoolen med luft och tömma den på luft.

Har du fler funderingar eller frågor om tillbehören besök webbutiken eller maila till oss så hjälper vi dig vidare.

När du mottagit din förlossningspool

Kontroll & användning 

Plats:

Blås upp och säkerställ att din förlossningspool inte pyser luft och får plats på uttänkt plats. Gärna en plats som inte är allt för långt ifrån tömning och fyllning av vatten. Plus är om ni har ett fönster eller plats för fläkt i närheten av förlossningspoolen då det är lätt för födande att bli överhettade i förlossningspoolen.

Uppblåsbara förlossningspooler är känsliga för punktering. Se till att uttänkt plats är fri från stick, skär och skador i golv eller andra vassa föremål i närheten.

Ställningar:

Vill du kan du/ni nu testa hur det känns att sitta och/eller ligga i förlossningspoolen. Känn in vad som känns som sköna ställningar för dig med eventuell partner så att ni känner er familjära i och med er förlossningspool.

Tips på ställningar finns HÄR.

Säkerhet:

Lägg en handduk, presenning, inkontinensskydd under förlossningspoolen om läcka skulle uppstå eller för att fånga upp vatten vid urstigning. Det är även bra som ett extra skydd mot eventuella skador på ert golv. Skulle förlossningspoolen få en punktering håller de andra kamrarna upp poolen vilket gör att vattnet inte öser ut/töms helt.

Ha alltid en handduk bredvid förlossningspoolen för att undvika fallolycka vid i- och urstigning!

Blås upp

Låt förlossningspoolen stå på uttänkt plats 2-3 veckor innan beräknad födsel (BF). Förlossningspoolen kan vara ca 80% uppblåst, de sista procenten blåser ni upp när förlossningen startat. Låt linern ligga i sitt paket tills det är dags - då undviker ni att den samlar damm under veckorna den väntar på födsel.

Innan förlossningspoolen blåses upp helt, läggs linern i SEN blåser ni upp den 100%. Lufttrycket i förlossningspoolen drar åt linern så den sitter ordentligt på plats.

Vi rekommenderar inte att fylla er förlossningspool med vatten innan födseln startat. Står förlossningspoolen med varmt vatten längre än i 24 timmar påbörjas bakterietillväxt. Bakterierna lämnar poolen med kondens/avdunstning vilket gör att bakterierna senare är i hela rummet som andas in av människor som befinner sig där. Det kan ge lätt förkylning, rinnande näsa, kliande ögon för vuxna men för ett nyfött barn med ett outvecklat immunsystem så finns risken för Legionella pneumonia (svår lunginflammation).

Fyll gärna förlossningspoolen i aktiv fas. Rekommendation är att byta vattnet var 12:e timme.

Reglera höjd:
I tex en La bassine maxi förlossningspool eller en BIrth pool in a box kan ni släppa ut luften ur mitten kammaren för att reglera förlossningspoolens höjd. Detta är skönt då det gör det enklare vid i- och urstigning framförallt för lite kortare kvinnor eller de med tex foglossning/bäckensmärtor.

Fyllning

Eko slang:
Vi vill minska på alla kemikalier vi kan därför rekommenderas en ekologisk slang vid fyllnad av förlossningspoolen då detta vatten är de som bebisen kommer födas i.
Är det bara ni som ska använda slangen kan ni använda den både vid fyllning och tömning. Slangen kan sedan återanvändas till att vattna gräsmattan.
Ska slangen återanvändas av andra födande rekommenderas en slang för fyllning och en för tömning, detta för att minimera risk för blodsmitta/infektionsrisk.
Har ni ingen slang får ni fylla manuellt med hinkar, kastruller eller vattenkokare.

Blandare & krankopplingar:
Har ni slang kopplar ni ihop slangen med krankoppling till närmsta blandare för att fylla förlossningspoolen med vatten. Är förlossningen snabb kan födande gå ner i förlossningspoolen och fylla den samtidigt med vatten, spruta vatten på ryggen för smärtlindring eller där värkarna sitter.
Viktigt är dock att barnet måste födas vatten till vatten. Barnet får inte födas från vatten, ta luft och sedan ner i vattnet igen.

*Vid ultramoderna blandare rekommenderar vi universal kopplingar som fästs på utsidan av blandaren. Dessa håller sällan helt tätt. Vissa nyare blandare är inte ens kompatibla med universal kopplingar - välj då en annan blandare. 

Vattennivå:
Varje förlossningspool har ett sträck på insida - tänk på att inte fylla upp exakt till sträcket då vattennivån höjs efter 1-2 personer sätter sig i förlossningspoolen.

Behålla varm vatten:
Genom att använda ett värmelock behåller förlossningspoolen varmt vatten längre. Mjuka förlossningspooler håller värmen bättre än tex ett badkar i stumt material. I ett rum med 25 grader minskar temperaturen ca 1 grad i timmen. Har vattnet förlorat värme, töm förlossningspoolen på kallt vatten med tex hinkar och fyll sedan på med nytt varmt vatten antingen genom slang, hinkar, kastruller, vattenkokare.

Tömning

Håv:
Använd en håv för att få bort hinnor, blod, avföring, hår och annat som kan skapa stopp i vattenpumpens insug. 

Töm med Vattenpump & slang:
Sätt ner vattenpumpen på botten av förlossningspoolen, pumpen har sugproppar under sig, fäst vattenslangen på vattenpumpen, koppla in vattenpumpen i eluttaget, håll slangen till närmsta nedåtgående avlopp. Töm förlossningspoolen så mycket ni kan. Tillslut kommer ni till en så pass låg vattennivå att vattenpumpen inte längre kan tömma. Samla då ihop linern för att skapa en "pung av vatten" som ni håller över närmsta avlopp och klipper upp för att tömma. 

Andra sätt att tömma på:
Ni kan välja att tömma förlossningspoolen manuellt med slang genom de som kallas "slanga vatten".
Alternativt töm förlossningspoolen på vatten manuellt med hjälp av hinkar. Detta är ett tungt arbete och tar lång tid men det fungerar också.

Rengöring

När ni slängt linern rengör ni förlossningspoolen med vatten och såpa, sen desinfekterar. Låt den torka ordentligt innan ni lägger ner den i sin påse, fukt kvar i springor/väggar kan skapa mögel!
Det finns enkla desinfektionsservetter från Dettol. 

Rengöring av vattenpump:
La bassines vattenpumpar är små men effektiva. Ställ ner vattenpumpen i en hink/plastlåda eller liknande med varmt vatten och klor. Låt pumpen stå i i det varma vattnet en stund. Koppla sedan på ström och låten pumpen spola igenom sig själv i minst 10 minuter. Ta sedan upp vattenpumpen och ta av delar för att ta bort smuts/hår som kan ha fastnat inne pumpen. 

Packa ihop

För att undvika att förstöra förlossningspoolens påse är det mycket viktigt att ni tömmer förlossningspoolen ordentligt på luft! Detta gör ni enklast genom att använda er av luftpumpen.

Vik ihop förlossningspoolen
Det finns inga rätt sätt att vika ihop förlossningspoolen på men instruktionen nedan är vad vi kommit fram till för att få ner poolen i sin tillhörande säck.

  1. Vik poolen på mitten, en gång till för större pooler.
  2. Börja rulla ihop poolen från den sidan där det inte sitter blåshål.
  3. När poolen är ihoprullad som en kanelbulle, lägg din kroppsvikt ovanpå poolen för att få ur den allra sista luften.
  4. Trä nu på säcken på ena sidan av poolen. När du fått på säcken runt poolen kan du ställa den på högkant och dra över resten av säcken.