Välja förlossningspool

16/11/2023

1. Kan jag använda en barnpool som förlossningspool?

Det rekommenderas ej då barnpooler inte är framställda för de ändamålet.

Dem barnpooler som finns på marknaden är oftast gjorda i vanlig PVC som släpper ifrån sig giftiga ämnen när plasten blir uppvärmd av vattnet.

Barnpoolens djup är oftast mycket grund vilket i sin tur påverkar vattennivån som blir låg. Detta ökar risken för att barnet inte föds från vatten till vatten vilket inte är lämpligt om man planerat föda bebisen i poolen.

Den låga vattennivån minskar också vattnets förmåga för optimal smärtlindring.
Styrkan i poolens kanter är också oftast svag vilket inte tillåter möjlighet för stöd av poolens kanter.

2. Hur väljer jag rätt förlossningspool?

Vi rekommenderar att använda vårt jämförelsediagram för att jämföra förlossningspoolernas egenskaper samt besvara nedanstående frågor för att enklare veta veta vilken förlossningspool som passar er och era behov bäst.

Fundera över följande:

 • Hur lång är du som ska föda?
 • Ska partner/stödperson få plats i poolen?
 • Hur stort utrymme finns för förlossningspoolen? (Ytan kan vara sparsam på sjukhus).
 • Bärighet av underlag.
 • Hur snabbt ska poolen tas upp och ned? (Räkna in tid för att blåsa upp/ned samt fylla/tömma med vatten).
 • Klarar ert hushåll/sjukhuset av att leverera den mängd vatten som behövs?
 • Hur nära är ni till att fylla och tömma poolen och hur har ni planerat göra detta?
 • Hur mycket varmvatten har ni eller ska ni fylla med uppkokat vatten på spis?
 • Vad är er budget? (förlossningspoolerna kommer i olika prisklasser för försäljning men uthyrning blir det absolut mest ekonomiska då alla tillbehör även ingår).

3. Vad behöver jag mer än en förlossningspool?

Tillbehör som krävs:

 • Luftpump (fyll och töm poolen med luft)
 • Liner (engångsskydd)

Valfria tillbehör:

 • Värmelock (bevara värme)
 • Håv (för tömning o bekvämlighet)
 • Vattenpump (för tömning)
 • Spegel (se själv/andra under födseln)
 • Eko slang + krankopplingar (för tömning)
 • Termometer (kontrollera vattnets temperatur)
 • Pressening/inkontinensskydd (under poolen)
 • Små handdukar (blöta, kalla i panna/nacke)

Val av luftpump
Du måste ha en luftpump för att blåsa upp din förlossningspool, det går inte att göra manuellt tex med munnen. Det ska gärna vara en luftpump med tre olika storlekar på munstyckena samt ett ut- och inblås.

Du använder luftpumpen för att fylla förlossningspoolen med luft samt tömma den på luft.

4. Måste man använda liner?

Liner i en ny privat pool, där bara en person ska använda förlossningspoolen, är inte ett måste. Det rekommenderas dock då det underlättar rengöring av poolen efteråt samt ger extra styrka till förlossningspoolen. Tänk på att vid användning av förlossningspool utan liner sätter sig blodfläckar i poolens material som inte går att tvätta bort.

Liner är ett krav i förlossningspooler som ska återanvändas för att minska på risken för blod- och smittspridning.

Liner är en engångsprodukt och ska inte återanvändas.

Läs gärna vår guide över liners.

5. Måste man använda en ekoslang?

Precis som hela vårt sortiment av förlossningspooler är slangarna gjorda i ekologiskt material för att minska på kemikalier.

Det är inte ett måste att använda en ekoslang, men vi vill eliminera alla onödiga kemikalier där det är möjligt.

När ni använder en icke-eko slang för att fylla er förlossningspool sköljs kemikalier och ev andra ämnen från slangen med vattnet ner i poolen. Poolen fylls upp med detta vatten där den födande kvinnan ska befinna sig med ev partner/stödperson och även där bebisen sen ska födas. Därför rekommenderas inte fyllnad men en icke-eko slang. Däremot kan ni alltid tömma poolen med en "vanlig slang".

Är man en privatperson som vill köpa en förlossningspool rekommenderar vi att köpa en eko-slang som ni både kan fylla och tömma förlossningspoolens vatten med. Ni kan sedan använda denna slang för att vattna gräsmattan eller släng den i plaståtervinningen.

Är ni ett företag som ska hyra ut förlossningspooler eller en förlossningsavdelning rekommenderar vi att införskaffa två eko-slangar om ni vill återanvända dessa.
Märk upp den ena slangen med röd tejp och den andra slangen med grön tejp.
Slangen med grön tejp används för att fylla förlossningspooler med vatten och slangen med röd tejp används för att tömma förlossningspoolerna på vatten.

I våra hyrespaket ingår alltid en eko-slang som engångsprodukt. Denna skickas alltså inte tillbaka detta för att vi ska kunna säkerställa och garantera att varje slang är hel och ren för varje ny hyrestagare. 

6. Hur djupt ska vattnet vara för optimal bärighet?

Oavsett hur djup en förlossningspool är, bör vattendjupet vara tillräckligt för att stödja/bära dig, så att du kan känna dig bekväm.

Som en allmän vägledning bör vattnet täcka magen strax under bröstnivån. Över den nivån är du nästan garanterad att tappa din stabilitet när du kopplar av på rygg, vilket gör att du måste hålla fast i sidan av förlossningspoolen (inte särskilt säkert och inte vad du behöver under värkarbetet/födseln). För mycket vattendjup minskar också ditt val av förlossningsställning.

Viktbelastning

Vissa är orolig över att förlossningspoolens vikt kommer bli för tung för ens hus eller lägenhet.

Generell uträkning

Poolens belastning blir cirka 400 kg per kvadratmeter (inklusive vatten och den födande kvinnan). Standard vid bygge av bostadshus är att kunna belasta varje kvadratmeter med 200 kg. Därför ska inte en punktbelastning med 400 kg per kvadratmeter vara ett problem. För att kunna göra en mer exakt beräkningen behöver man veta vad huset står på, tex betongplatta, krypgrund osv.

Ladda gärna ner vår uträkning av varje förlossningspool gratis här.

Formel uträkning

Oavsett vilket badkar eller förlossningspool ni har kommer här en formel ni kan använda för att räkna ut om er golv klarar av er förlossningspool/badkar.

Formel:
Belastning i kg (max vattenmängd) / Area (längd x bredd) = belastning i kg per m2

Objektanpassad beräkning

För att göra en objektanpassad beräkning för er avdelning eller boende behöver vi se era konstruktionsritningar (se vad för typ av golv det är).Med vår erfarenhet vet vi att sjukhusgolv tål mer belastning än standard privatboende.
Är ni intresserade av en objektanpassad beräkning maila till hej@nordicbirth.se. Vi hjälper privatpersoner, företag samt offentlig sektor.


!! Denna formel och information är framtagen av Nordic birth och skyddas av upphovsrättslagen. Läs mer under rättsligt meddelande.